„SZKOŁA ZDROWEGO ŻYWIENIA” to konkurs, w którym ważne jest pokazanie roli prawidłowego odżywiania w życiu ucznia.
W miesiącu listopadzie, pod opieką pani Iwony Perz-Bilińskiej, przeprowadzona została debata uczniowska na temat „Zdrowie na talerzu”, a w klasach II gimnazjum test wiedzy oraz konkurs plastyczny pt. „Moje zdrowie na talerzu”. Laureatką tego konkursu została uczennica klasy II A – Karolina Żur.
Harmonogram działań na kolejne miesiące przedstawia się następująco:
- Grudzień 2017 – sondaż uczniowski na temat „Jak dbać o swoją kondycję fizyczną, jak żyć i zdrowo się odżywiać?”
- Styczeń 2018 – pogadanki wychowawcze na temat „Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem /otyłość, niedobór masy ciała, anoreksja, bulimia/ - jak rozpoznać chorobę i gdzie szukać pomocy?”
- Luty 2018 – spotkanie rodziców z pedagogiem szkolnym i wykłady na tematy: „Wpływ siedzącego trybu życia na zdrowie i kondycję dziecka” oraz „Niedostosowanie społeczne dziecka, izolacja w grupie, agresja”
- Luty 2018 – klasowe robienie potraw pod hasłem „Zastrzyk witamin każdego dnia”
- Marzec 2018 – pogadanka oraz gazetka tematyczna o roli racjonalnego żywienia na co dzień pod hasłem „Jestem tym co jem”
- Listopad 2017/Marzec 2018 – wystawa prac plastycznych na temat prawidłowego żywienia pod tytułem „Mój ulubiony zdrowy posiłek”
- Marzec 2018 – przygotowanie z uczniami Dekalogu Zdrowego Żywienia
- Kwiecień 2018 – przedstawienie kukiełkowe warzywno-owocowe, finalizacja projektu